Direkt zum Inhalt

KORTING TOT 35% NU T/M 30 SEPTEMBER

Vorheriger Artikel
Jetzt Lesen:
Marmer onderhouden en reinigen

Marmer onderhouden en reinigen

Marmer is een prachtig natuurproduct, maar het heeft periodiek onderhoud nodig om mooi te blijven. Ook kun je het extra beschermen tegen intrekkend vuil. In deze blog lees je meer over dit onderhoud en vind je enkele praktische tips. 

 

Regelmatig marmer reinigen

Een schone tafel is lekker, maar het is ook van belang voor een blijvend mooie uitstraling van het marmer. Zo krijgt viezigheid namelijk  geen kans om in te trekken. Hoe je dat doet?

Benodigdheden
 • Lauw schoon water in een emmertje
 • Zachte doek
 • Groene zeep
 • Een droge zachte doek 

Doe wat groene zeep in de emmer met lauw water. Als alternatief voor de zeep kun je ook soda gebruiken. Overdrijf niet, als je de tafel goed bijhoudt heb je maar weinig zeep of soda nodig. 

Maak de zachte doek nat en maak voorzichtig cirkelende bewegingen over het tafelblad. Spoel de doek regelmatig uit in het emmer. Als je ziet dat het water donkerder van kleur wordt maak je een nieuwe emmer met schoon lauw water en het schoonmaakmiddel. 

Droog het marmer goed af met een droge doek of zeem voor een streeploos resultaat. 
Opmerking: gebruik geen schuursponsjes of andere producten die krasjes kunnen geven. 

 

Voorkom vlekken

Onze marmer tafels zijn strak gepolijst, maar marmer blijft een natuurproduct dat van nature poreus is. Dit betekent dat het niet volledig afgesloten is. Als er met eten of drinken geknoeid wordt op de tafel is het belangrijk dat zo snel mogelijk wordt afgenomen met een vochtige doek met lauw water. Er zijn een aantal producten waar je wel extra mee moet oppassen. Zure vloeistoffen zoals azijn en sinaasappelsap dringen snel het natuursteen in. De zuren kunnen namelijk de natuurlijke mineralen en het kalk aantasten. Koffiekopje kunnen ook kringen achter laten. Gebruik dus onderzetters om hardnekkige vlekken te voorkomen. Toch een vlek? Neem het snel af. 

 

Vlekken verwijderen

Heb je een toch een vlek veroorzaakt op een marmeren oppervlak? Dan is het belangrijkst dat je direct in actie komt en de vlek niet laat intrekken. Om vlekken te laten verdwijnen heb je het volgende nodig:

 • Schoon water
 • Natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals zuiveringszout
 • Plastic of vershoudfolie
 • Een zachte doek of spons (géén schuurspons)
 • Een droge doek of zeem
 • Een portie geduld

Stappenplan

 1. Maak de vlek nat met water.
 2. Maak een papje van schoon water en zuiveringszout. Je kunt ook een papje maken van water, bloem en zacht afwasmiddel.
 3. Bedek de vlek met het papje, en dek het af met een stuk plastic of vershoudfolie.
 4. Laat het papje minimaal 24 uur intrekken en verwijder het dan met een natte doek.
 5. Droog goed na met een droge doek of zeem.

 

Tip: Een hardnekkige vlek kun je voorzichtig proberen te verwijderen met een beetje waterstofperoxide. Dat is gewoon verkrijgbaar bij de Etos of andere drogisterij. Wees er wel voorzicht mee en probeer het eerst op aan de onderkant van het blad om te zien hoe het marmer reageert.  

 

Het tafelblad extra bescherming geven

Er zijn allerlei middelen verkrijgbaar waarmee je jouw tafelblad extra kunt beschermen tegen vlekken. Wij hebben zelf goede ervaring met HG marmer beschermer. Het is namelijk eenvoudig en snel toe te passen en het verandert weinig aan de uitstraling van het blad. Het gaat niet verkleuren en het tast de glans ook niet aan. 

 

Een ingetrokken vlek, wat nu?

Ondanks jouw voorzichtigheid en voorzorgsmaatregelen kan het toch voorkomen dat er na een aantal jaren intensief gebruik zichtbare vlekken of onzuiverheden zijn. Goed nieuws, je kunt het blad vrijwel altijd weer als nieuw krijgen. Je kunt namelijk het blad opnieuw laten polijsten. Dat kan gewoon bij jouw thuis. Reken op ongeveer 300 euro om het helemaal weer in nieuwstaat te brengen. Wil je dat laten doen dan kunnen wij je eventueel in contact brengen met een goede partij. 

Optionen wählen

Schließen
x